Svar till "Barn som bits"

2010-06-03 11:53:56 Mitt mammaliv
» Kommentarer(4) «


Tack för alla kommentarer till mitt inlägg om "barn som bits".

Tråkigt att en del av er väljer att vara anonyma. Vet jag inte vilka ni är så får jag ju aldrig chansen att svara på era kommentarer.

Jag vill förtydliga för er att jag absolut inte tycker att det är ok att Mira bits! Jag säger ALLTID åt henne när hon gör det och försöker ge henne en konsekvens av sitt dåliga uppförande. Där är väl kanske den biten jag tycker är svårast. jag har nämligen testat massor av olika konsekvenser och inget verkar bita på lilltjejen.
Just nu testar jag att gå ifrån henne. Säga nej bestämt och förklara att det är fel att bitas och sen går jag och Theo ifrån henne. Hon blir lika ledsen varje gång och försöker alltid följa efter. Vi testar denna "motod" ett tag få se om det funkar.
Innan körde vi bland annat att hon fick gå in på sitt rum. Det funkade sådär. Hon grät en skvätt, kom ut och sa förlåt och 10 minuter senare kunde hon bitas igen.

Jag ger henne alltid massor med beröm när hon är duktig. Jag tvivlar på att hennes beteende handlar om att hon vill ha uppmärksamhet. Jag tror snarare att det är som jag nämnt tidigare ett sätt för henne att tala om att hon är missnöjd med något. (Vilket såklart ibland kan handla om att hon vill ha min uppmärksamhet)
Kan ofta se tendenser till att hon vill slåss eller bitas när hon inte får som hon vill, eller när jag inte förstår vad hon försöker säga.

Jag tror bestämt att Mira förstår att det är fel att bitas men gör det ändå. Som många av er säger... Dom förstår mer än man tror.

Jag kommer att fortsätta att säga nej och testa olika konsekvenser tills något hjälper. Vad jag läst mej till hos vissa "experter" så påstår de att man inte heller ska förstora upp beteendet. Det kanske räcker med att säga ett bestämt nej och sedan distrahera barnet till att göra något annat.
Det finns hur många olika "metoder" som helst när det gäller barnuppfostran... sen är det väl upp till var och en som förälder att komma fram till vad man tycker är rätt och vad som funkar bäst på ens egna barn.

Jag är glad att ni svarade på mitt inlägg oavsett om jag höll med om allt eller inte. Det är väl genom att lyssna på andras erfarenheter som man kan lära sig själv också.

Säg gärna till om ni tycker det är nåt jag missar eller om ni har fler tips. Jag kommer inte att ge upp förrän Mira gör det. Det är ju hemskt att man inte ska våga träffa vänner pga av att Mira bits... ni som är mina vänner och som jag träffar ibland... våga säg till om ni tycker jag gör nåt fel.




Kommentarer
Postat av: sandra

Tror generellt inte du gör något fel! Tror det är bra att du säger nej och går därifrån. Alvin har inte direkt bitit så mycket men har gjort det vid något tillfälle men då på mig. Hände för längesedan någon gång och en gång förra veckan faktiskt men då blev jag både chokad och arg sen dess har han inte gjort det. Jag tog ifrån honom en sak så han blev nog väldigt upprörd och då tror jag bitandet kom med det. Men Alvin kan ju uttrycka sig och prata mera. Tror att MIra kanske slutar när hon kan prata mera? Har du förresten provat låta de andra barnens föräldrar säga åt Mira när hon biter andra barn det kanske kan hjälpa för stunden iaf? Tycker det är svårt att veta om man gör rätt eller ej när det gäller barnuppfostran. Kram!

2010-06-03 @ 13:18:43
URL: http://sandraoalvin.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det låter verkligen som att du har en bra syn på barnuppfostran! Stå på dig och visa tjejen att det är du som bestämmer! Så löser sig nog allt det andra!

2010-06-03 @ 14:39:35
Postat av: Johanna

Kanske att jag kan komma med en annan vinkling, kanske inte. Jag har jobbat inom förskolan i ett antal år och därmed jobbat med barn som bits mycket. I många fall handlar det om barn som har svårt att uttrycka sig verbalt som bitandet kommer in. De har svårt för att hitta orden för stunden och därför biter de istället, därmed inte sagt att det är ok. En del barn bits tom när de blir glada och vill uttrycka det. En del barn bits när de känner sig underlägsna och inte har förmåga att uttrycka sig på annat sätt. Det finns olika tillvägagångssätt att komma till rätta med detta. Prata med henne och bekräfta hennes känslor "Jag förstår att du blev arg, men vi bits inte när vi är arga, kan du stampa i golvet istället?" Det är ett sätt att komma till rätta med problemet. Men även att ge henne konsekvenser när det upprepas och när du ser att det är planerat. Jag vet inte om du ville ha detta svaret, och jag är ledsen om du känner att jag sagt för mycket - men jag ville bara förmedla det jag stött på och det jag kan. Hoppas du inte tar illa upp! Och lycka till med de små, du gör ett fantastiskt jobb :)

2010-06-03 @ 18:01:24
URL: http://justnuochidag.wordpress.com/
Postat av: Ulrika

http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=11882

2010-06-05 @ 22:39:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback