Vecka 16

2013-09-23 10:42:06 Graviditeterna
» Kommentarer(2) «


 
 
Vecka 16

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.
 
v 16 och vi går in i den femte månaden, inte långt kvar till halvtid.
Jag mår som ni redan läst inte så bra. Illamående, kräks, känner sammandragningar vid lyft och promenader.
Det positiva är att jag tror jag börjar känna av bebbens sparkar lite. Den där bekanta känslan av att en liten fjäril flyttat in i magen men vill ut. Bubbel, fladder och små kickar. Underbara känsla!
Magen har växt mycket och jag har en rejäl kula redan. Några vanliga byxor kan jag inte längre ha och jag har sytt om en del kläder i garderoben och satt i div resårer. Precis som under tidigare graviditeter så klarar jag inte av när något trycker mot magen så korta resårer föredras och inga för tajta strumpbyxor.
Vikten står på + 2 kg och där hoppas jag det står still några veckor till.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sara - Mamma till Max (-08) och Ebba (-13)

En riktigt fin mage börjar ta form =)!

2013-09-24 @ 22:46:31
URL: http://sarasrum.blogg.se
Postat av: Linda

Fin du är! Men vad jobbigt att du mår så dåligt. Det känns som att du är inne i en liknande graviditet som min förra. Denna gång mår jag tackochlov bra. Hoppas det vänder för dig!

Svar: Tack. Ja, jag hoppas också att det vänder snart. Skönt att du får må bra än så länge, hoppas det håller i sig också. Kände av foglossning efter promenaden idag, antar att det kommer bli värre framöver också.
Therese

2013-09-26 @ 10:29:53
URL: http://familyspace.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback