Sovrutiner för en tvååring???

2010-06-08 12:46:16 Mitt mammaliv
» Kommentarer(11) «


Just nu är det helt knäpptyst i huset och jag njuter av en stund framför datorn. Mira ligger ute i vagnen och sover och Theo ligger i sängen i rummet brevid.
Vi har haft en helt ok förmiddag med en promenad till affären, lek i sandlådan och "kafferep" i lekrummet.

Mira sov hela natten i sin säng och vaknade inte förrän sju, det var tacksamt. Theo däremot som de sista nätterna sovit förbi fem-målet med mat, vaknade idag och ville ha en slurk. Han somnade iaf om direkt trots att det var ljust i sovrummet.

Ikväll hoppas jag få Mira i säng lite tidigare än igår... men det finns tyvärr aldrig någon garanti.

Det var en av er läsare som undrade över våra rutiner med Mira när hon somnar så sent. Våra rutiner ser oftast ut likadant som de gjort nu i flera månader... med undantag för de sista tre veckorna då vi försökt förändra olika saker för att se om det hjälper Mira att sova bättre.
Hon vaknar mellan 5-7 på morgonen. Beroende på när hon vaknar så somnar hon mellan 11-12 och sover sedan i 1-2 timmar. Jag har som regel att hon aldrig får sova till efter två. När jag väcker henne (vilket jag alltid får göra) blir hon jätte ledsen och jag vet att om hon fick sova så länge hon ville skulle hon utan problem kunna sova uppåt tre timmar. Vi har testat att skippa middagssömnen, men då krånglar hon ännu mera på båda kvällen och natten. Så jag har kommit fram till att sova behöver hon iaf. Frågan är väl när och hur länge.
Lägger sig för kvällen gör både Mira och Theo klockan sju... och det har alltid funkat bra. Tills nu på våren då det blev ljust på kvällen. Nu varierar det kraftigt. Ibland somnar hon direkt klockan sju och ibland inte förrän efter tio.

Berätta gärna vad ni har för rutiner på era barn. Kanske kan jag få nåt tips på vad vi skulle kunna ändra i Miras rutiner.

Kommentarer
Postat av: Emmelie

hej vännen! drygt när inget vill fungera...Vi har börjat lägga Lilly vid halv åtta istället o sen får hon inte sova mera än en o en halv timme på dagarna. Detta för att hon inte kom i säng på kvällarna. Det har fungerat för oss, hon kan däremot ligga o sjunga för sig själv en halv timme o inte somna förens åtta men d gör inget. Så länge hon är nöjd låter vi henne sjunga tills hon somnar...kram!

2010-06-08 @ 13:16:57
Postat av: Jossan

Hej!

Frejas sömn var katastrof för ett tag sedan, men det som hjälpte oss var när vi begränsade sömnen på dagen och körde stenhårt med läggningsrutin på kvällen. Nu sover hon max 45 minuter och läggningarna är så mycket bättre och dessutom sover hon på nätterna. Just nu iallafall, det kan ju alltid ändras, det vet man ju!

Kram

2010-06-08 @ 13:17:22
Postat av: Anna - Mamma till Felicia & väntar nr 2 :)

Ser fram emot att få mössan imorgon tack!

Första tanken efter att ha läst inlägget att det låter väldigt mycket sömn mitt på dagen för en 2åring men alla barn är olika.



Felicia somnar oftast vid 19 tiden. Vi har som regel att hon inte får somna före 18. Nu vaknar hon 1-2 gånger (altid kl 23) på natten och då lägger jag ner henne så somnar hon på engång.



Vaknar oftast 05.30-06.00. Tidigt men jag stiger upp vid 5 tiden för att ta hundarna på sin morgonprommis och sambon ska upp för att jobba. Känns värre på helgerna.



Sover på dagen max 1,5h. kan sova 3h om hon får men jag väcker henne. Hon får aldrig sova längre än till klockan 14. somnar oftast 11-12 tiden på dagen.



Kan tillägga att Felicia är 1,5år.

2010-06-08 @ 15:05:58
URL: http://tokmamma.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vår son fyllde 2 nu i maj o han får endast sova 40 min efter lunch (trots han går hos dagmamma), på helgerna då det inte är lika "stimmigt" får han endast sova 30 min. Dom behöver absolut sova lr bara vila en stund på dagen! Vi lägger honom halv 8-8 på kvällarna. Testa att lägga henne vid den tiden i se om det går bättre. Lägger vi honom vid 7 så somnar han inte förrens halv 9-9. Kanske är för tidigt att lägga henne vid 7?

2010-06-08 @ 15:55:11
Postat av: Emma H

Alma är precis likandan! Skönt att höra att man inte är själv. Vi har börjat med att inte sova middag mer än max 45 min, hon är jätte arg när man väcker henne. Hon får inte sova längre än till 13.00 Har hon inte somnat innan dess får hon vara uppe hela dagen. Det funkar faktiskt, för det är inte kul att ha henne uppe till nio när man har en till att ta hand om.

2010-06-08 @ 18:06:06
Postat av: Sandra

Hoppas sömnen ordnar sig för henne. När Alvin var 2år fick man absolut max sova en timme annars blev det tok. Han slutade sova för dagen efter jul och då var han 2,5år.. Fast nu vaknar han på nätterna men somnar om när vi gått tillbaka med honom eller sover med honom. Lite drygt det med..

2010-06-08 @ 18:48:54
URL: http://sandraoalvin.blogg.se/
Postat av: Linda

Miras sovrutiner låter väldigt lika Williams tycker jag!

2010-06-08 @ 19:41:46
URL: http://lindaskriver.blogspot.com
Postat av: marlene

Hjälp va olika alla barn är, o tur är väl det skratt

John får sova precis hur länge han vill på dagarna och oftast somnar han bättre på kvällarna då. Dom dagarna som han tex har vaknat på dagis efter bara 40 min sömn brukar vara ett helvete på kvällarna. han vägrar att sova då, fast att han är JÄTTE trött. men sen dom dagarna då han kan sova 2-2½ timme och sen vakna av sig själv, UTVILAD, är mycket lättare att hantera. vi trodde aldrig att det skulle fungera med kvällssömnen då men det är absolut det som passa honom och oss bäst.

Jag hoppas vi får bukt med sömnen för det finns inget värre än att inte få sova ordentligt om nätterna och mornarna. KRAM MALLE

2010-06-08 @ 20:18:58
URL: http://johnlittle.blogg.se/
Postat av: malle

Jag hoppas NI får bukt med sömnen ska det stå på nedersta raden...

Vill bara tillägga att John snart är 2 år också..

2010-06-08 @ 20:20:39
Postat av: Linnea

Säger bara kolla in anna whalgrens sida om sova hela natten!!!

Är super anser jag dock, nu sover lill tösen som en stock i 12tim i sträck!!!!!

Hon har då varit en riktig bök fia när de gäller sömnen.Hennes tanke sätt och metoder fungerar självklart även för 2åringar.Kolla och se vad du tycker. Spana även in föräldraforumet där finns massa mat nyttigt kan även ställa massa frågor.

Att inte få sova riktigt på nätterna är då TOTYR!!

Talar av erfarenhet Linnea Nyberg

2010-06-08 @ 21:01:16
Postat av: Carro

Ja från oss kommer du säkert inte få något tips, då vi inte har de roligaste/enklaste nattningarna :-)

Vi ger kvällsmat (macka och/eller frukt) vid 18-18.30. Sen är det tvättning, och pyjamas för båda barnen. Efter det ammar jag Novalie medans Vendela myser bredvid i sängen.

Vid 19-19.30 så går Ronnie ut med Novalie och jag stannar kvar för att få Vendela och sova, i vår säng. Det tar allt mellan 20-50 min. Jag ligger alltså bara bredvid hela tiden.



Så vi samsover alltså alla 4 i samma säng, och Vendela sover nu äntligen hela nätter! Men har senaste veckan börjat vakna vid 5, suck..

2010-06-09 @ 14:24:39
URL: http://livetmedvendela.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback