Utvecklingssamtal & specialpedagog

2011-11-04 10:47:03 Mira växer & utvecklas
» Kommentarer(6) «




I onsdags så var jag till förskolan på utvecklingssamtal för Mira. Jag hade sett fram emot det samtalet då jag skulle få berättat för mig vad specialpedagogen hade sagt när hon var till förskolan och träffade Mira för någon vecka sedan.

Mira är, som jag kanske nämnt tidigare, lite senare med talet än andra treåringar. Hon saknar fortfarande många bokstäver och ljud som andra treåringar kan säga utan problem. Då vi var till BVC sist på treårskoll så uppmärksammade vår sköterska att Mira var lite "efter" i talet men inte oroväckande dålig på att prata. Som hon också sa så är det så att barn utvecklas olika och fokuserar på olika saker. Mira är otroligt duktig när det gäller finmetorik och har en mycket bra ordförståelse vilket gjorde att bvcsköterskan inte tyckte vi borde kolla upp talet ytterligare. Däremot är det viktigt att vi är medvetna om "problemet" och gör allt för att hjälpa mira till ett bra tal.

På förskolan har de också uppmärksammat att Mira har svårt för talet och ville därför i samråd med oss kolla upp detta närmare med en specialpedagog. Även hon tyckte inte att vi behövde någon remiss vidare i sjukvården men att vi skulle tänka på vissa saker för att hjälpa Mira framåt.

Viktigt är tex att läsa mycket böcker, tala tydligt och mycket med barnet, spela spel och låta henne härma oss. Även viktigt att rätta henne de gånger hon säger fel, men inte påpeka till henne att "nu sa du fel igen" utan bara upprepa ordet rätt de gånger hon säger fel.

Det sorgliga i historien är att detta verkligen hämmar henne på förkolan och bland kompisar. Som hon själv sa idag när jag sa till henne glatt att hon idag fick lov att berätta för sina kompisar att hennes mormor och morfar ska komma och hälsa på oss i helgen (något Mira verkligen sett fram emot och pratar om här hemma hela tiden). Då säger hon till mig "Men mamma, mina kompisar förstår inte vad jag säger". Förstår ni hur den meningen satte sig som en pil i mammahjärtat! Lillstumpan vill inte ens försöka prata med sina kompisar för de förstår ändå inte vad hon säger. Sorgligt värre.

Kommentarer
Postat av: Ulrika

Om du är orolig kan du försöka få bvc att remittera dottern till logoped. man blir en lite lugnare mamma då...

2011-11-04 @ 12:17:17
Postat av: Anna

Men lillgumman då! Hoppas hon lär sig. Kan inte vara lätt när inte kompisarna förstår en!

2011-11-04 @ 14:38:41
URL: http://tokmamma.wordpress.com
Postat av: Mariam

Men så tråkigt och ännu värre att det påverkar leken. Jag reagerar inte alls på att hon är sen i talet, men jag har ju bara Noah att jämföra med. Han går ju ofta hos logipeden och specialpedagogen och vi har mycket övningar vi gör hemma men kompisar på dagis finns det och ack så de leker. Jag tror inte de förstår honom men han är inte lika beroende av ord som Mira.

2011-11-05 @ 07:44:35
URL: http://mammamariam.blogg.se/
Postat av: Mariam

Förresten... Har ni hänt henne framåt nu?

2011-11-05 @ 07:45:13
URL: http://mammamariam.blogg.se/
Postat av: Sandra

Så är det för alvin med att det går ut över förskolan för han vågar inte tala vid samlingar men vi går till en logoped med honom nu. Han vill ofta att jag ska berätta saker för fröknarna istället för honom. Tråkigt när de blir begränsade med talet.



Kram

2011-11-05 @ 21:25:02
URL: http://sandrsoalvin.blogg.se/
Postat av: E.K - Mamma till Alicia och Simon

Hur gammal är hon?



Jag förstår lite hur du känner, min dotter pratar otydligt också (tre år). Fast hon har inte så ont av det själv ännu, men jag är rädd för att den dagen kommer. Jag förstår ju henne oftast utan problem, men andra har svårt att förstå.

2012-01-30 @ 05:50:41
URL: http://eekk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback