Det här med mardrömmar och nattskräck igen

2013-10-22 08:04:24 Huset & Inredning
» Kommentarer(0) «


 
 
Återigen i morse så vaknade jag av att Mira hysteriskt ropade på mig och var ledsen. Hon hade drömt en mardröm igen där hon och Theo hamnade i fängelse. Igår var det häxor. Vår lilla tjej har alltid varit och är en väldigt tänkande tjej. Vi brukar säga att råkar man av misstag ge henne ett bekymmer eller en ny tanke på kvällen så ligger hon vaken och ältar detta hela natten sen. Det verkar tyvärr så att oavsett om hon är vaken eller sover så snurrar det mycket i hennes lilla huvud och det resulterar ofta i dålig sömn och mardrömmar.
 
När hon var kring två år (minns inte riktigt ålder) så hade hon den sk nattskräcken på riktigt. Hon kunde vakna och vara helt hysterisk men nästan sovandes bara skrika och skrika. Det gick inte att få kontakt med henne. Det enda som kunde lugna var att hålla om henne och vyssa lite, sen somnade hon oftast till sist med en vällingflaska i handen och kom till ro igen.
 
Nu är det lite skillnad, för nu kan hon berätta om drömmarna och det som lugnar henne är att kramas och hålla om henne samtidigt som man förklarar för henne att det bara var en dröm och att det inte kan hända i verkligheten. Ett tag drömde hon mycket om tjuvar och för att "bota" det fick vi till sist sätta ett bättre lås på altandörren utanför hennes rum.
 
Man känner sig ibland så otillräcklig när man ska trösta och förklara och ingenting hjälper. Jag hatar att se lilla älsklingen så ledsen och rädd. Man vi skydda dem från allt ont i världen och inser att hur man än gör så måste de ändå till sist möta alla de där jobbiga sakerna. Vi kan välja att ta bort alla böcker ur vår bokhylla som inehåller häxor, troll och onda figurer, men när de kommer till förskolan dagen därpå så läser de ändå samma böcker. Är det då inte bättre att vi läser dem här hemma också och då har möjlighet att i lugn och ro förklara för barnen att det är i sagornasvärld allt händer och inte i verkligheten där vi bor. Jag vet inte. Känner mig väldig rådvill och osäker på vad som är det bästa egentligen. Jag hoppas bara att Mira snart kommer över denna perioden och får ha en period med glada drömmar istället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback