Försäkringskassan och sjukskrivning = hata

2013-09-10 12:01:00 Graviditeterna
» Kommentarer(2) «


Den 5 augusti blev jag sjukskriven. Snart 6 veckor sedan. De första två veckorna betalas ut som sjuklön från företaget jag är anställd på medans restrerande veckor ska betalas ut från försäkringskassan. Nu är det ju så att försäkringskassan (förkortar de till FK hädanefter) har en handläggningstid på alla nya ärenden och den ligger i nuläget på 30 dagar. DVS 30 dagar från det att alla papper och intyg är inskickade.
I förra veckan fick jag ett papper från FK där de bad mig skicka in ytterligare ett papper. En ansökan de vid två tidigare tillfällen de senaste 2-3 veckorna talat om för mig på kundtjänst att jag inte behöver skicka in (de bad så mycket om ursäkt för missen, men kunde inte göra något åt det i efterhand). När jag nu lämnat in min ansökan i förra veckan så förlängde detta automatiskt handläggningstiden ytterligare 30 dagar. Det betyder att jag kan komma att vara hemma i 8 veckor innan jag får något beslut från FK.
Det som dom då ska besluta är om min läkare jag träffat är trovärdig nog och skriver ett nog utfört läkarintyg som gör mig berättigad till ersättning. Har jag otur tycker inte handläggaren på FK att jag är nog sjuk (även om läkaren jag träffat och som sett mig och hört mig berätta om mina åkommor bedömt mig 100% sjuk) och jag får då ej ut någon ersättning.
Det kan betyda 8 veckor obetald sjukskrivning. Två löner som uteblir pga att jag är för sjuk för att kunna jobba men för frisk för att vara sjukskriven (Enligt FK).
 
Är inte detta anmärkningsvärt så säg.
Kanske borde jag fördriva mina dagar med att lägga ut hela vårt hem på blocket och tradera i hopp om att få ihop till mina eventuella obetalda sjukveckor.
 
Själv kan jag bara konstatera att jag inte har råd att vara hemma längre. Men vad gör man när man inte ens orkar ut på en kvarts promenad eller på en mathandling utan att bli spysjuk och sängliggandes? Att gå tillbaka till jobbet i det läget känns ganska långt borta i planerna.

Kommentarer
Postat av: Sara - Mamma till Max (-08) och Ebba (-13)

Usch så jobbigt det där är! Värsta fasen av graviditeten. Och precis som du skriver man hamnar emellan. Orkar inte jobba med räknas inte som sjuk. Kan lugna dig med att jag inte hade några problem att få sjukskrivning förra våren pga samma symtom. Jag var dock bara hemma heltid i två veckor som fk betalade och sedan klarade jag av att jobba halvtid men det var inga problem med att få det beviljat. Håller tummarna för dig!! som småbarnsföräldrar har man det ju inte så fett ekonomiskt i vanliga fall så det blir ju extra utsatt i ett sånt här läge! kram

Svar: Åhh tack för din kommentar. Alltid skönt att höra från dem som blivit beviljade sjukskrivning med samma symtom. Nej ekonomin är ju inte på topp och det där med att vi skulle hinna spara lite nu innan bebisen lär ju inte funka så bra. kram
Therese

2013-09-10 @ 13:39:45
URL: http://sarasrum.blogg.se
Postat av: ellenojag

Usch, deras handläggningstider och regler är en hel jäkla djungel, kommer ihåg det från när Anders var sjuk en längre period!

2013-09-13 @ 22:52:10
URL: http://ellenojag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback